Friday, June 4, 2010

kEk SaRaNg SeMuT...~

Entry ni kan, dah lamaaaaaaa sangat nak post. Saje nak promote lagi. Kek yang resepi dia dah lama 'bersarang' dalam buku resepi tapi tak ada masa nak buat. Biasalah, since i oweys menggelabah je semenjak dua menjak ni kan, tak ada masa pulak nak memporak porandakan dapur tu. Oleh itu, bila dapat chance malam tadi, apa lagi...





Tapi sebelum tu, nak mukadimah sikit. Tahu tak kenapa kek ni dinamakan KEK SARANG SEMUT? Kenapa tak letak nama KEK SARANG LEBAH ke? KEK SARANG BURUNG ke? KEK SARANG GAJAH ke? Eh, gajah?





Dah, dah. Keluarkan pen dan kertas. Jawapannya di penghujung rancangan nanti ye. Sekarang, bahan-bahan yang perlu dicari kalau pergi kat pasar raya berhampiran ialah, tepung gandum, gula, susu pekat, soda bikarbonat, baking powder, telur, mentega, esen vanilla dan itu saja. Salin.




Kalau nak buat. (Kalau tak nak buat terus baca ayat terakhir post ini dan blah.)








1. Mula-mula, cairkan gula.










Bila gula dah cair, masukkan tiga sudu mentega dan lepas tu, biarkan dia sejuk...~









Sementara nak tunggu gula tu sejuk, putar telur dengan susu pulak sampai kembang...












Masukkan gula yang dah sejuk tadi, lepas tu tepung, dan segala powder-powder yang ada tu. Haa, campak je semuanya...~












Dan balut dengan aluminium foil biarkan dia selama beberapa jam...! Bagi dia pekej penginapan 3 hari dua malam pon buleh. Makin berseri-seri kek tu nanti...~ Macam ni...





Dengan syarat, perlu menjalani proses pengukusan dululah ye. Kau ingat kek aku ni magik ke hapa tak masak tiba-tiba terus siap jadi kek seketul. Waaah, hebatlah aku kalau macam tu...





Dan sebab itulah nama dia KEK SARANG SEMUT... Sebab lubang-lubang yang ada dekat kek tu, macam sarang semut. Haa, itulah gunanya baking powder dan soda bikarbonat tu. Kalau tak, tak dapat der nak jumpe lubang-lubang tu sume. Bagilah pekej berapa malam pun, tak ada punyaaa...~ Tapi kalau tuan hamba bijak bistari, nak ambek sarang semut yang real tu letak pap sebijik dalam kek tu pon boleeeeeh...




Tapi mak mertua aku panggil kek ni KEK GULA HANGUS. Sampai bergaduh tarik-tarik rambut la. Orang cakap KEK SARANG SEMUT, dia nak jugak KEK GULA HANGUS dia tu. Padahal sama je. Haa, hambek...! Lepas tu, ada jugak orang panggil KEK GULA PERANG, KEK ... eerrr, tak tahu apa nama lagi nak letak. Tapi sama jugaklah...~






Tunggu...! Next post ada resipi baru lagi. Biasalah, sejak jadi suri rumah sepenuh masa ni, macam-macam skill nak tunjuk. Saje nak riak, bangga, takabbur sikit. Paaaang!!! Pelempang jepun satu. Ciaou...~






p/s: Cuba tanya tuan rumah, berapa poun dia naik time cuti ni...?

No comments:

the history

Followers