Sunday, August 18, 2013

bEsKoT cHoCoCha (kEmaiN wEh NaMa)


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
ASSALAMUALAIKUM WBT




It’s quite unexpected kuih raya yang paling laris tahun ini akan jatuh kepada my new beskot nestum hazelnut. Baru masuk dalam my kuih raya list since tahun lepas. Dan tahun ni I buat lagi sekali for the sake of beruang. (His favourite). Tapi tak sangka pulak bila I bawak pergi PPD and when people coming beraya, most of them suka gila kot. And for sure lah kanak-kanak will be the most excited one. Maybe sebab ada choco chip dan nestum dan hazelnut lalu membuatkan beskot I berperisa ala-ala muncys gitew. Maybe juga mereka considering about their health. (angkat-angkat bahu). Tak tahulah.




Baik. So that I write this entry as requested by Kak Zu my so-called officemate sebab kenal masa praktikal di PPD dulu. Honestly, I'm quite shock sebab masa I datang PPD hari tu, Kak Zu dengan Encik Ridwan (you-know-who-is-he), beriya wei mengadap balang beskot I. Feeling gembira semestinyalah. So Kak Zu, here’s the recipe.




BESKOT CHOCOCHA
(nama dah di modified...hahah)




320g buttercup

320g icing sugar *

560g wheat flour *

160g corn flour *

160g nestum (recipe asal kena kisar halus, but I didn't)

160g hazelnuts (kisar halus but not that ‘super halus’)

160g choco chips (recipe asal tak letak pun)

vanilla essence




Well, to be honest, I rasa tahun ni ramai orang suka beskot ni maybe sebab I use gajus instead of hazelnut (supermarket tahun ni tak supply imported nuts kot) and nestum tu sepatutnya kena kisar halus tapi I tak kisar langsung. Saja nak bagi crunchy-crunchy sikit. And maybe sebab I add on some choco chips kot. Or maybe because of the sugar amount memang I tak pernah patuh pada recipe. Mesti kurang 0.10g or more macam tu. Or maybe jugak because I ALWAYS, ayak all the tepungs and icing sugar (yang ada tanda * tu) I don’t know why maybe sebab dah terbiasa. Or maybe sebab beskot ni I did manually agaknya. Means tak pakai mesin langsung even untuk putar butter dengan icing sugar tu. Dari mula sampailah siap. No acuan at all. Yes yes. I guess that’s the reason kenapa ramai orang suka sebab daripada mula sampai akhir semuanya AIR TANGAN I okeh. Omaigod, terharunya...




(Mesti korang rasa nak lempang aku kan tulis entry ala-ala gedik begini)




Baiklah. Next step, cara-cara membuatnya amatlah senang gilo. Sebatikan butter dengan icing. Sebatikan je. Jangan bagi kembang sangat. Sebab tu kalau buat beskot I prefer manual. Kalau kek tak apa kembang-kembang. Lepas tu leburkan je semua bahan yang lain. Sebelum tu, gaulkan segala jenis tepung dan tepung dan nestum dan kacang dan choco chips dalam satu bekas. Kang takut tak balance pulak perisa. Lagi satu bukan apa, nak bagi kerja tu cantik sikit. Taklah huru-hara segala bekas berlonggok kat tepi.




Lepas tu tepek-tepekkan atas dulang pembakar. As I said, beskot ni tak pakai acuan. Maka pastikan tangan you ols bersih suci dan murni sebelum menepek. And there are no certain degrees for me untuk baking-baking beskot raya gini. Semua beskot pun sama. Yang penting, api jangan besar sangat. Lower than medium pun ok rasanya. Bakar sampai masak. That’s all you have to do.




And tadaaaaah...








sila adik sila abang sila selera jamu selera
(tenghoih keluaq lagu dato' siti yuno)




Maka dengan itu, sekian sahaja lintas langsung laporan secret recipe daripada saya Chef Ocha Omar a.k.a future tukang masak for my husband omaigod tak ada statement lain ke kau? Siapa yang dah try, sila drop komen dekat bawah ok. Ini paksaan! Kalau tak, aku sumpah beskot korang tak jadi sampai bila-bila...hahah.




Maaf. Saya bergurau. Selamat mencuba!

No comments:

the history

Followers